Tuesday, April 24, 2007

Cocaine Cowboys

Έχοντας διαβάσει αρκετά καλά λόγια σε ξένα sites, αποφάσισα να παρακολουθήσω και εγώ το ντοκιμαντέρ του Billy Corben, Cocaine Cowboys. Ένα ντοκιμαντέρ παραγωγής 2006 που δεν παίχτηκε ποτέ στις αίθουσες της χώρα μας και δεν ξέρω αν μπορεί να το βρει κανείς και σε dvd Club.

Καθώς δε, είναι ντοκιμαντέρ, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο κριτικής, σε θέματα σεναρίου ή απόδοσης των ηθοποιών, παρά μόνο στο κατά πόσον ήταν καλογυρισμένο και κατατοπιστικό, πράγματα για τα οποία μπορώ και να εγγυηθώ.

Κατά τ’αλλα το όλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην καθεαυτό ιστορία η οποία αφορά την μαφία της κοκαΐνης που παρέσυρε το «Λουτράκι» της 10ετίας του 70, το Miami, σε ξέφρενους ρυθμούς με αποτέλεσμα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80 να θεωρείται η νούμερο ένα πόλη των Ηνωμένων πολιτειών σε εγκληματικότητα, ναρκωτικά, διασκέδαση αλλά και αναδόμηση.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις από τους εισαγωγείς και διακινητές της κοκαΐνης, από τους εκτελεστές της σπείρας, αλλά και από τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν.

Οι κατά τη γνώμη μου 10 πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες ήταν:

  1. Το Miami ήταν τουριστικό θέρετρο για ηλικιωμένους μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 70, για αυτό το λόγο και αποτέλεσε μια δελεαστικότατη «ανοχύρωτη πόλη» για τους νονούς της κοκαΐνης.
  2. Ο δαιμόνιος John Roberts μαζί με τον πιλότο Mickey Munday, ήταν από τους πρώτους που κατάστρωσαν εξαιρετικά ευφάνταστα σχέδια για την εισαγωγή και διανομή κοκαΐνης, από την Κολομβία στο Μαϊάμι και εν συνεχεία σε ολόκληρες τις Η.Π.Α.
  3. Ο Jon Roberts, δημιούργησε μια μυθική περιούσια από τις δραστηριότητες του αυτές, για την οποία όμως δεν ρωτήθηκε ποτέ από τις αρχές, λόγω της άριστης συνεργασίας του με τους ρεπουμπλικάνους (οι δωρεές του ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο δολάρια το χρόνο). Ενδεικτικά, η περιουσία του συμπεριλάμβανε 45 άλογα ιπποδρόμου, πάνω από 10 club και μερικά οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο της πόλης.
  4. Ο ίδιος γελούσε με την σειρά «οι σκληροί του Μαϊάμι». “Everybody has a price and cops too…” έλεγε.
  5. Ο Jorge "Rivi" Ayala, εκτελεστής της συμμορίας, ο οποίος και καταδικάστηκε για περίπου 30 φόνους, είπε ότι παρακολούθησε την ταινία «ο σημαδεμένος» (η οποία στηρίχτηκε στην ιστορία του Μαϊάμι), και γέλασε πάρα πολύ με την σκηνή στην οποία δεν μπορούσαν 15 άτομα να σκοτώσουν τον Πατσίνο. –Θα τον είχα καθαρίσει σε 1 λεπτό, είπε
  6. Η μεγαλούπολη που βλέπουμε σήμερα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από τους εμπόρους ναρκωτικών, αφού όλα τα σύγχρονα κτίρια του Μαϊάμι κατασκευάστηκαν από αυτούς.
  7. Ο John Roberts, αποφυλακίστηκε πρόσφατα και διαπίστωσε ότι η πόλη έχει αλλάξει όταν είδε κοπέλες να κυκλοφορούν «τόπλες» στην παραλία.. μετά από αυτό κλείστηκε στο δωμάτιο του για 24 ώρες.
  8. Ο Νονός, δεν ήταν άντρας, αλλά γυναίκα κολομβιανής καταγωγής, η Griselda Blanco ή οποία και είχε διατάξει όλο το αιματοκύλισμα και τον πόλεμο συμμοριών. Στις εντολές της συμπεριλαμβάνονταν και οι δολοφονίες ανηλίκων. Σήμερα έχει αποφυλακιστεί και επιστρέψει στην Κολομβία.
  9. Ο πόλεμος συμμοριών που ξέσπασε ήταν ανάμεσα στην Κολομβιανή και την Κουβανέζικη μαφία, με σκοπό βέβαια τον έλεγχο του εμπορίου κοκαΐνης. Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι οι Κολομβιανοί και Κουβανοί μετανάστες στο Μαϊάμι ανέρχονταν σε 2-3 εκατομμύρια, θα καταλάβει και το μέγεθος του πολέμου που είχε ξεσπάσει..
  10. Κάποια από τα χρήματα της μαφίας βρίσκονταν νόμιμα σε καταθέσεις στον Παναμά, (τα χρήματα αυτά μετά την πτώση της χούντας του Noriega, κατασχέθηκαν από την κυβέρνηση του Παναμά), και κάποια άλλα θαμμένα (!) σε διάφορα σημεία στο Μαϊάμι. Η τύχη αυτών αγνοείται…

-Να το δει κανείς;

-Σαφώς ναι, αν το θέμα του φαίνεται ενδιαφέρον. Σίγουρα όχι, αν προτιμά τον Γαλλικό/Ινδικό/Ιρανικό κινηματογράφο, ή του αρέσει το σούσι περισσότερο από το κεμπάπ..

-Από soundtrack τι έλεγε;

-Σε αυτό το θέμα πιάστηκε off-side..

-Και τι μένει στο τέλος;

-Ότι το Λουτράκι είναι το εν δυνάμει Chicago του μέλλοντος

-Κορυφαία μορφή;

- Jorge "Rivi" Ayala! Πραγματικά κακός καριόλης…

6 κουτουράδες:

Anonymous said...

Ξαφνικά το Miami μου φαίνεται πιο ενδιαφέρον απ΄τη...Τζαμάικα!!!
Βρε λες;;;

mujahedin said...

Ναι ε; Και πώς θα μπορέσω εγώ, Μπουτζαχεντίν γαρ, να μπω εκεί μετά την 9/11;;; Θα πρέπει να κόψω και το μουστάκι;;; Ο τελευταίος που θυμάμαι να κόβει το μουστάκι του (όπου μουστάκι=καμάρι), ήταν ο Φαίδων Γεωργίτσης σε εκείνη την..πρόσφατη ταινία με την Λάσκαρη και το έκανε για την Ζωίτσα … (Άσχετο αν μετά η Ζωίτσα τον χλεύασε..)
Όχι! Θα πάμε καλύτερα κάπου που σέβονται τους μουστακαλήδες! Πάμε στην αραπιά..

Pastaflora said...

κύριε Μουτζαχεντίν μου,
μετά το τελευταίο αυτό ποστ σας έχω αρχίσει να βλέπω με άλλο μάτι το Λουτράκι.
Σε ό,τι αφορά το μύστακά σας είναι πάρα πολύ σικ εάν ανήκετε στην ομάδα των μη εκσυχρονιστών πασοκοσυνδικαλιστών της ΔΕΗ. Γιατί να ξενιτεύεστε στα ξένα μέρη τα αφιλόξενα; Για ξανασκεφτείτε το.
κατεβαίνω αμέσως

πασταφλώρα

mujahedin said...

ok...Με πείσατε.. so are we gonna kick it? (Gonna kick a root down?)

Pastaflora said...

για, για, κικ ιτ!

mujahedin said...

Και όταν το κοψα το μυστάκιον, ρώτησα τον μπαρμπέρη: "Παναγιώτη πως σου φαίνομαι; φλώρος; φλώρος;"
"Τι είναι αυτά που λες ρε Φώντακα; εσύ φλώρος"... Και αγαλλίασε η ψυχή μου