Friday, June 15, 2007

Ρίχνοντας γέφυρες στο παρελθόν

Όταν έδωσα πανελλήνιες, το θέμα της έκθεσης αφορούσε την τρίτη ηλικία και την αντιμετώπιση που έχει από την κοινωνία και το κράτος. Οι απαντήσεις που είχα δώσει ήταν κοινότυπες, εξ ου και «επιβραβεύθηκα» με ένα μίζερο 13.
Μετά από 11 χρόνια επιστρέφω και δίνω τις απαντήσεις που θα έπρεπε να είχα δώσει τότε, αλλάζοντας βέβαια λίγο το θέμα και μετατρέποντας το σε «4+1 πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να έρθουμε σε επαφή με την τρίτη ηλικία»

Προσοχή! Δε στάντζς μπιλόου αρ μπίνγκ περφόρμντ μπάι πρόφεσιοναλς, σο ντοντ τράι δεμ ατ χόμ.

1. Μπείτε σε ένα λεωφορείο και σταθείτε πάνω από έναν γέρο. Κοιτάτε τον επίμονα. Μετά από λίγη ώρα αρχίστε να σιγοψιθυρίζετε βρισιές και στο τέλος πείτε με τσαμπουκαλεμένος ύφος και στεντόρεια φωνή: «Καλά, δεν με βλέπεις τόση ώρα; Με αφήνεις και κάθομαι όρθιος;» Συνεχίστε να στέκεστε από πάνω του και να τον κοιτάτε επίμονα. Αν τολμήσει να απαντήσει στις προκλήσεις, υπενθυμίστε του ότι από τα 80 χρόνια της ζωής του, τα 50 κάθετε. Κουνήστε το κεφάλι ειρωνικά και πείτε «Τέτοιοι είστε, για αυτό μας παραδώσατε μια χώρα μπουρδέλο» Κατεβείτε στην επόμενη στάση, χτυπήστε του το παράθυρο και κάντε του κωλοδάχτυλο.

2. Κάντε μια βόλτα στο πεδίο του Άρεως. Βρείτε τον γηραιότερο που κυκλοφορεί και ρωτήστε τον αν πολέμησε στο πλευρό του Παύλου Μελά. Λογικά θα πει όχι και ίσως να τσαντιστεί. Αρχίστε να του διηγείστε πως κατατροπώσατε τις στρατιές των Βουλγάρων στο πλευρό του «Παύλου» και του Δραγούμη. Παραπονεθείτε για τα αρθριτικά σας και ζητήστε του να σας δανείσει το μπαστούνι του γιατί κουραστήκατε. Πάρτε το και φύγετε τρέχοντας.

3. Επισκεφθείτε την λαϊκή ένα πρωί Σαββάτου. Πηγαίντε στον πάγκο με τα αγγουράκια και περιμένετε μέχρι να έρθει μια γιαγιά δίπλα σας. Όταν έρθει (δεν θα αργήσει), χαϊδέψτε ένα αγγουράκι με νόημα και πείτε της: «ωραία τα αγγουράκια. Δεν συμφωνείτε δεσποινίς;» Στην συνέχεια κάντε της δώρο το αγγούρι. Πληρώστε το μανάβη. Κλείστε της το μάτι και φύγετε.

4. Κάντε μια βόλτα από ένα καπι. Ρωτήστε τα γερόντια αν γουστάρουν καμιά θείτσα και αν θέλουν να τους κάνετε κατάσταση. Επιμείνετε αρκετά σε αυτό. Κεράστε τους ούζα μέχρι να παραδεχτούν ποια τους αρέσει. Πιάστε την θείτσα και ξεράστε τα όλα. Πείτε της ότι ο μπάρμπας θέλει να της γλύψει τη σούφρα και να την αρμέξει σαν αγελάδα. Απομακρυνθείτε και απολαύστε το θέαμα.

4+1. Βρείτε ένα κίτρινο αυτοκίνητο. Βάλτε του ψεύτικη ταμπέλα «Ταξί» και βγείτε στην γύρα από πολύ πρωί. Επιλέξτε τον γέρο που προτιμάτε (κυκλοφορούν πολλοί τέτοια ώρα). Πηγαίνετε τον στην Λιβαδειά και πείτε του ότι χαθήκατε. Κατέβαστε τον κάτω. Παρατήστε τον εκεί.

Αυτές ήταν οι 4+1 συμβουλές για να έρθετε ξανά κοντά στην Τρίτη ηλικία. Σε όποιον δεν άρεσαν μπορεί να βάλει το μεσαίο του δάχτυλο στην οπή που σχηματίζεται ανάμεσα στα κωλομέρια του και να λύσει το όποιο πρόβλημα δυσκοιλιότητας μπορεί να έχει.

21 κουτουράδες:

Anonymous said...

Παλεύω καιρό τώρα με φύλλα Αιγύπτου, καθαρτικά, ακτινίδια, ολ μπράν, χόρτα και σαλάτες. Η λύση ήταν απλή. Αυτό το ποστ.

Anonymous said...

σήμερα το πρωί μουτζάκο μου, μέσα στο λεωφορείο, μπήκε μία γιαγιάκα. Από αυτές που τις θες για δική σου γιαγιά, να σου διαβάζουν παραμύθια, να σου δίνουν γάλα με κουλουράκι και να σου χαρίζουν ευχές. Είμαι σίγουρη ότι όλοι ήθελαν να την αγκαλιάσουν και να της πουν 'καθήστε'. Εκείνη, άνοιξε χώρο με την τσάντα της,στάθηκε μπροστά από μία κοπέλα που καθόταν και της έκανε νόημα με τα χέρια, πως λέμε 'γιάλμπουρντά' και λέμε έλα εδώ όταν δεν μιλάμε, κατάλαβες τη χειρονιμία ή όχι? καλά θα στην δείξω το βράδυ. Κάθησε η γριά και δεν είπε ούτε ευχαριστώ. Γυρνάει και μου λέει με ύφος 'όταν φτάσουμε στη στάση Ήβη πες το μου΄.

και ναι μούτζι μου, τότε έμεινα άφωνη. Ποτέ ξανά, μια και είχες την απορία.

mujahedin said...

@constipation days are over: χαίρομαι να βοηθώ τους συνανθρώπους μου. Αυτό ήταν πάντα το όνειρο μου.

@πωπω...μπλα,μπλα: Δεν μπορώ να πω ότι σοκάρομαι από την περιπέτεια σου. Σχεδόν όλοι οι συνάνθρωποι μας έχουν πέσει θύμα κακομεταχείρισης από κάποιον ηλικιωμένο. Έπρεπε να της έλεγες "φτάσαμε ΗΒΗ" όταν ακόμα είσασταν στο κέντρο.
Μπάι δε γουέι, η δική μου γιαγιά δεν ξέρω αν μου έδινε ευχές, όλο κάτι στα αρβανίτικα μου έλεγε (τα οποία θυμίζουν την γλώσσα των Ούρουκ-Χάι)!
Βρε μπας και είναι εξωγήινοι;;;

tink said...

αγαπητέ Γιωτόπουλε,

με συγκίνησες. Νόμιζα πως ήμουν μόνο εγώ, μα τελικώς είμαστε κι άλλοι. Απλωθείτε, να μοιάζουμε πολλοί. (Κάποιος κάπου το έχει πει αυτό το τελευταίο, μα δεν είμαι και σίγουρη)
(σου χει τύχει να μπεις σε λεωφορείο και να έχει φάει ο παππούς το κλασικό σκόρδο που κάνει καλό στην καρδιά; ούτε στον χειρότερο εχθρό μου)
(δεν ξέρω γιατί γράφω μέσα σε παρενθέσεις)
(άντε γειά)

(τινκ)

Pastaflora said...

εγώ πάλι τους ζηλεύω πολύ τους γέρους γιατί είναι στη σύνταξη και πληρώνονται χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν. το στεφάνι μου πάλι τους γουστάρει γιατί μπορούν να πέρδονται ασυστόλως σε οποιαδήποτε μέρος, οποιαδήποτε ώρα...

YO!Reeka's said...

βασικά το (1) ήταν το πιο καλό- έχω και γω άχτι κάτι γερ'αδες που κάθονται από πάνω σου περιμένοντας να σηκωθείς στις συγκοινωνίες...

mujahedin said...

Τίνκι, καλή μου φίλη, ήμουν σίγουρος ότι κάποιοι θα συμφωνούσαν μαζί μου. Από εδώ και στο εξής θα σε θεωρώ "συντρόφισσα". Το σκόρδο να ξέρεις ότι το τρώνε γιατί κάνει καλό στην καρδιά. Είναι σαν να έχεις ένα Zastava του '75 και να πιστεύεις ότι αν του αλλάξεις λάστιχα θα σε βγάλει για ακόμα 25 χρόνια!

Pastaflora, πρέπει να ξέρεις ότι δεν έχω κάποιο πρόβλημα με το παππουδαριό. Απλά κάποιος θα πρέπει να τους πει επιτέλους να κάθονται σπίτι τους και αν νοιώθουν ότι δεν έχουν τίποτα να κάνουν, ας κάνουν πειράματα. Για παράδειγμα, το μεθάνιο (CH4) που παράγει ο κώλος τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φωτιστεί μια μικρή πόλη όπως ο Βόλος.

Yo!Reeka, και εμένα το πρώτο είναι το αγαπημένο μου. Έχω μάλιστα την εντύπωση ότι έχω εφαρμόσει και στην πράξη μια μικρή παραλλαγή αυτού (τουλάχιστον όσον αφορά το τελευταίο σκέλος) σε μια περίπτωση όμοια με αυτήν που περιγράφεις. Είχε κάτσει από πάνω μου μια σκατόγρια και φώναζε ότι οι νέοι δεν σέβονται τίποτα στις μέρες μας και ότι είναι πολύ κουρασμένοι για να δώσουν την θέση τους στο λεωφορείο. Την έγραψα στα παπάρια μου και όταν κατέβηκα της χτύπησα το τζάμι και της έκανα κωλοδάχτυλό.
Εξακολουθώ και είμαι περήφανος για αυτό!

Anonymous said...

Πες τα χρυσόστομε, μην πω αργυρόστομε (δεν ξέρω τα γούστα σας και τί σας πάει καλύτερα)!!!

Η πρώτη απορία που είχα όταν πήρα για πρώτη φορά το καταραμένο 222 για να πάω στη σχολή ήταν πού πηγαίνουν 7 το πρωί τόσοι γέροι. Ε, μόλις φτάσαμε τέρμα κατάλαβα... νεκροταφείο Ζωγράφου. Γιατί ας μην ξεχνάμε... άλλο το τρισάγιο της 7ης πρωινής και άλλο της 12ης μεσημβρινής.

Έλα πρέσβυ στον τόπο σου....

mujahedin said...

φίλε και επίσης σύντροφε nebula in caelo, αν για το περιστατικό που περιγράφετε υπάρχει εξήγηση, ποια η εξήγηση του ξαμολήματος στους δρόμους από τις 7 το πρωί, χωρίς μάλιστα κανέναν προορισμό; Η λέξη χαλαρά δεν τους λέει κάτι;

Anonymous said...

Δεν έχει εκδοθεί ακόμα ο τελευταίος τόμος του Λεξικού της Δημώδους Ελληνικής, πώς να φτάσουν στο Χ; Μα και συ... ζητάς κάτι πράγματα...

Γι' αυτό είπα, έλα πρέσβυ στον τόπο σου, κάτσε κάτω απ' την μπάρα κ.λπ.
Μην το ψάχνεις... η απραξία βαράει άσχημα. Εδώ άκουσα ηλικιωμένη (πάλι μιλάμε για νωρίς το πρωί, σε λεωφορείο της ίδιας γραμμής προς Ιλίσια) να λέει ότι κατεβηκε Αθήνα να πάρει ψωμί... και επέστρεφε σπίτι της... Σου λέει π.χ. ο γιατρός "Το απόγευμα δέχομαι ασφαλισμένους εργαζομενους, αν μπορείτε οι ηλικιωμένοι προτιμάτε να έρχεστε τα πρωινά". Ε; Ακουσες κάτι; Σαν να τους λες "πήγαινε το απόγευμα" και μάλιστα πήγαινε από νωρίς να πιάσεις και καλή σειρά. Ε, να μου πεις ένα δίκιο το έχουν. Το πρωί θα είναι στο νεκροταφείο...

Σύντροφε, κάτι πρέπει να γίνει.

mujahedin said...

Πρωτίστως, συγχωρέστε με για το λάθος αγαπητή μου. Δεν είχα αντιληφθεί ότι το nebula είναι γένους θηλυκού. Αν το είχα αντιληφθεί θα είχα κεράσει και καϊφέ..

Στο θέμα μας, αυτό με τους γιατρούς είναι και το χειρότερο. Επιλέγουν απλά να είναι εκεί πριν ανοίξει το ιατρείο για να πιάσουν σειρά. Νομίζω ότι όταν βλέπει κανείς τον βαρκάρη να 'ρχεται τα χάνει εντελώς. Τι να πω! δεν έχω άλλο ελαφρυντικό. Και που να μιλήσω για τον Παππού τον Τσάρλι.. Εκεί να δείτε χάζεμα! Προσφάτως είπε ότι έχει σταμπάρει την ιδανική νύφη για μένα αλλά "δεν μου έχει εμπιστοσύνη". Είπα να τον ρωτήσω αν έχει ωραίο κώλο, αλλά έδωσα τόπο στην οργή. Δεν ακούει κι ολας και θα έπρεπε να το πω καμιά δεκαριά φορές μέχρι να συνεννοηθούμε..

Συντρόφισσα, Viva la resistance!

veloz said...

an egrafes ayta tha epairnes 19 stin ekthesi! (to 20 einai tou theou pou elege enas kathigitis mou!!!!!!!)

Alla mallon edw pou eimai oi giagiades exoun ti dunami: bgainoun eksw 6-7 mazemenes, symmoria sketi sou lew!! einai mi se petyxoun mono kai aboithito!

Anonymous said...

Σύντροφε, κάτι παίζει με τη σύνδεσή μου και έχασα όλο το κατεβατό που σου έγραφα. Όχι τίποτα άλλο, είμαι και γω μιας ηλικίας και αντε τώρα να θυμηθώ τί έγραφα.

Πρώτον: σε συγχωρώ γιατί είμαι μεγαλόκαρδη, μεγαλόψυχη, μεγαλόχαρη και γενικών ΠΟΛΥ μεγάλη. Πίνω μέτριο.


Τώρα τί να λέμε για τις αλλοιώσεις του εγκεφαλικού φλοιού; Λίγο το γήρας, λίγο η απραξία (δεν έχουν με τί να ασχοληθούν, βλ. τον παππού σου που θέλει να σε αποκαταστήσει) δε θέλει και πολύ... Παρολαυτά, δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν και κάποια γερόντια που είναι άξια συγχαρητηρίων... μόνο που "κοιμούνται", ο βαρκάρης τούς πήγε στην άλλη πλευρά...

Τώρα σχετικά με τον κυρ Τσάρλι, παίζουν πολλά τινά:
Πώς πάει από πρεσβυωπία, καταρράκτη; Σίγουρα σου έχει βρει νύφη; Σίγουρα;
Κι αν ναι, τί γνωρίζουμε για το γούστο του;
Μη διστάσεις να τον ρωτήσεις. Φαντάζομαι για να δείξει τέτοια προθυμία να σου βρει... ε θα θέλει να μοιραστεί μαζί σου τις εντυπώσεις του. Κι αν δεν παίζει ενδοσυνεννόηση, στειλτου ενα μέιλ ή ένα γράμμα βρε αδελφέ. Τί τα έχουμε τόσα συστήματα;

Sousou Delatroba said...

Αγαπητέ Ιμπραήμ,

Οι τρόποι προσέγγισης της τρίτης ηλικίας που επιλέξατε είναι αξιέπαινοι και φαίνεται ότι σε πολύ βάθος τρέφετε σεβασμό για τους γέροντες. Σκεπτείτε ότι πολλές φορές τα παιδιά τους τους παρατούν σε ένα καπή και δεν ασχολούνται περεταίρω ενώ υμείς απαριθμήσατε τόσες μεθόδους προσέγγισης των πάππων.

Αν εξαιρέσομε την κλασική κατηγορία των κωλόγερων οι υπόλοιποι θα χαίρονταν να ασχοληθεί κάποιος μαζί τους έστω και δια τραμπουκισμού.

Αν αυτό σας βοηθάει για να κοιμάστε καλύτερα τα βράδυα, η μεγάλη πλειοψηφία πάσχει από άνοια, οπόταν και δεν πρόκειται να ενθυμούνται τίποτα την επομένη.

Εμένα αυτό με παρηγορεί,
Σουσού

Bitch Girl said...

εζέζα χιχι

mujahedin said...

@Veloz: Λες να έπαιρνα 19; Μάλλον τον πούλο θα έπαιρνα! χαχα!
Οι διαφορά που έχουν οι εν ελλάδι γιαγιάδες είναι ότι δεν βαράνε με τη μπαστούνα αλλά με κατάρες, συν του κοινωνικού ρατσισμού που υπάρχει απέναντι σε οποιονδήποτε τις τραμπουκίσει

Συντρόφισσα νέμπουλα ιν κέλο, θα σταθώ στο θέμα της αποκατάστασης μου από τον Τσάρλι λέγοντας σου απλά ότι το γούστο του συνοψίζεται στο ερωτικό (!) ποίημα που έλεγε στην γιαγιά μου: "Γυναικούλα μου γλυκιά που είσαι άσπρη και παχιά"
Αντιλαμβάνεσαι ότι μιλάμε για πελώριο χάσμα γενεών που δεν μου δίνει την δυνατότητα για περαιτέρω συζητήσεις...

Μέτριο, με ή άνευ γάλακτος;

Μανδάμ Σουσου, αν και δεν δέχομαι ότι υπάρχει κάποια μορφή τραμπουκισμού στα όσα πρότεινα, χαίρομαι γιατί έχω και το Κολωνάκι στο πλευρό μου!
Μπορούμε να βάζουμε φωτιά σε γούνες από κολωνακιώτισες γιαγιάδες (από αυτές που έχουν σεμεδάκι πάνω στην τι-βι). Θα προσφέρουμε ένα φαντασμαγορικό θέαμα στους θαμώνες του Ντα-Κάπο!

@Bitch Girl: Κάντο τρανσλέισον αυτό γιατί έχω χαλάσει... χεχε

Anonymous said...

Moy arese poly to post! Apo ta kalytera poy exo diabasei! Eidika to teleytaio point me to taxi kai ti livadeia! Eyxomai kapoia mera na to kano ston patera soy! Ennoeitai oti afinontas ton sti livadeia kai feygontas tha toy kano kolodaxtylo.

mujahedin said...

Αγαπητή Elli, εννοείται πως όταν ο πατέρας μου αγγίξει την ανία θα τον έχω αλυσοδεμένο στο σπίτι για να αποφύγουμε τις κακοτοπιές αυτού του είδους και να μην είναι επικίνδυνος για την κοινωνία.
Για την ώρα μπορείς να διαλέξεις κάποιον στην τύχη και να κάνεις το όνειρο σου πραγματικότητα.
Fulfil your dreams!

R2-D2 said...

Χα, χα! Ε, λοιπόν αν το βαθμολογούσα εγώ το γραπτό σου στις πανελλήνιες και είχες γράψει αυτό, θα έφευγες με 19, το λιγότερο!

Anonymous said...

Πανάθεμά σε ,με συγκίνησες. Στη 3η γυμνασίου, καθόμασταν στο τρένο με το κολλητό (τον Κάφρο), και όπως καταλαβαίνεις ερχόμασταν πολύ συχνά αντιμέτωποι με το φαινόμενο των γέρων που έρχονται και κολλάνε πάνω σου μέχρι να σε κάνουν να σηκωθείς (έρχονται τόσο κοντά που θυμίζουν τα σκυλιά που θέλουν να γαμήσουν το πόδι του αφεντικού τους). Οπότε από τα Πατήσια και κάτω (εκεί που το τρένο ήταν πλέον γεμάτο) σηκωνόμασταν ελάχιστα από τη θέση σε κάθε σταθμό, απλά και μόνο για να αναφωνήσουμε: "α,ναι ρε γαμώτο, στην επόμενη είμαστε". Ωραίες εποχές.

Περιμένω απλά την ημέρα που θα αφαιρείται το δίπλωμα σε όλους άνω των 65 (χωρίς επανεξέταση και αηδίες). Περιορίστε τους! Βγάλτε τους από τους δρόμους! Πρίν να είναι αργά!

Η χώρα ματώνει από την υπογεννητικότητα και τη γήρανση του πληθυσμού.Τα αποθεμάτικα των ασφαλιστικών εταιρειών δεν αρκούν για να πληρώνουν τις συντάξεις τους.

Αφήστε τους να ξεκουραστούν. Να σβήσουν...απο τη πείνα.

mujahedin said...

@R2-D2: Αγαπητό ρομπότ καλώς ήρθες στο μπλογκ που αγαπάει ΚΑΙ τις ηλεκτρονικές συσκευές. Δεν έχω κάτι άλλο να πω. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

@Anonymous: Δε ξέρω γιατί, αλλά πριν καν διαβάσω τι έγραψες, είχα το προαίσθημα ότι θα ήταν μαλακίες! Αφού τα διάβασα ήμουν πλέον βέβαιος.
Να σου πω, τι ζώδιο είσαι γιατί κάτι υποπτεύομαι; Μήπως είσαι ο τελευταίος οπαδός του Σκούνι Πεν; Μήπως πάλι είσαι ο ΔΟΚΤΟΡ ΓΚΡΙΖΛΥ;;; Υποκλίνομαι