Thursday, September 6, 2007

Πολιτικών

Η αλήθεια είναι ότι έχω μείνει σιωπηλός τις τελευταίες μέρες. Κάτι οι ασύμμετρες απειλές, κάτι το «μάθαμε ότι γαμιόμαστε και πλακώσαν και οι γύφτοι», κάτι η παραφιλολογία για τις φωτιές: -ποιος τις έβαλε, γιατί τις έβαλε και ποια σκοτεινά συμφέροντα εξυπηρετεί, αντί της λογικότατης ερώτησης: -γιατί δεν κάναμε τίποτα για αυτές; κάτι τα γκάλοπ για τις εκλογές, κάτι οι χλιδάτες αντιπυρικές διαδηλώσεις των μπλόγκερς, κάτι τα νουνού που στείλανε οι χοντροκώλες στην Ηλεία, κάτι τα παλιά σώβρακα που έστειλαν αντίστοιχα οι σύζυγοι τους, κάτι οι τηλεμαραθώνιοι, ε, κάπου ξενέρωσα και εγώ.

Ο ύπνος μας είναι πολύ βαθύς. Κοιμόμαστε και το ροχαλητό μας σπάει τζάμια, αλλά τον ύπνο μας δεν τον διακόπτει. Μας λένε: κοίτα το πουλάκι, εμείς ψάχνουμε για πουλάκι, και την ίδια ώρα μας ξαφρίζουν το ρολόι. Μετά μας ξαναλένε: Ωπ! Να το πάλι το πουλάκι, και εμείς πάλι γυρνάμε και ψάχνουμε για πουλάκι ενώ εκείνοι μας ξαφρίζουν και το πορτοφόλι. Και μέσα σε όλα αυτά, ένα πλήθος ηλιθίων προσπαθεί να ανακαλύψει συνωμοσίες «Στο μέλλον θα μας βάζουν τσιπάκια με χαραγμένο το 666 πάνω τους» Λες και χρειάζονται τσιπάκια για να μας κάνουν προβατάκια. ΜΠΕ-ΜΠΕ ΜΑΛΑΚΕΣ! Από την άλλη μας έχει φάει και η σύγχρονη διανόηση. Έχουμε καταλήξει: Το νόημα της ζωής είναι μια καλή θεατρική παράσταση και ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί. Μετά μπορούμε να φυτέψουμε και κανένα δεντράκι. Να γαμήσουμε τη γκόμενα μας, ενώ ταυτόχρονα μας γαμάει ο γκόμενος μας και όλοι μαζί να γαμιόμαστε και να κοινωνικοποιούμαστε και να κάνουμε νέους φίλους.

Το ξέρω ότι δεν έχει και πολύ νόημα το σημερινό μου ποστ. Για αυτό διαβάζω άλλα μπλόγκς που έχουν σαφή λόγο, που μιλάνε απλά και μου δίνουν οδηγίες χρήσης: Πώς να ψηφίσω. Πώς να αναδασώσω. Ποιοι είναι οι εμπρηστές. Πώς να ξύσω το αυτί μου χωρίς να προσβάλω την δημοκρατία του τόπου τούτου. Εγώ δυστυχώς το μόνο που μπορώ να τους πω είναι πώς να πάνε να γαμηθούν, γιατί πολύ απλά έχω αποφασίσει να μην δέχομαι από εδώ και πέρα την άποψη και την προτροπή κανενός μαλάκα. Στα δικά μου μάτια, όλοι έχουμε γίνει πιόνια στην ίδια σκακιέρα.

Και όσο και αν θέλουμε να νοιώθουμε αντιστασιακοί, μαχητές, πολεμιστές και επαναστάτες, ή ακόμα και αναρχικοί, ακροαριστεροί, αλλά και εθνικόφρονες ή φασίστες, κανείς δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα σημείο στα υποτιθέμενα άκρα μιας σφαίρας. Αυτή όμως η σφαίρα δεν έχει γωνίες. Καμία σφαίρα δεν έχει γωνίες. Και όλοι μας κατρακυλάμε μαζί της. Τα δικά της χατίρια κάνουμε. Και είμαστε όλοι μας κομμάτι μιας μάζας που εξυπηρετεί και πάλι τα συμφέροντα των ίδιων ανθρώπων, γιατί ότι και να κάνουμε, όπως και αν ψηφίσουμε ή δεν ψηφίσουμε στις 16 του μήνα, ζούμε μέσα σε ένα σύστημα εικονικής δημοκρατίας, σε ένα σύστημα δομημένο πάνω στην έννοια του φόβου. Και όπως όλα τα ζώα, έτσι και εμείς, όταν μας τρομάξουν είμαστε ικανοί να κάνουμε τα πάντα, ακόμα και να στήσουμε κώλο αν χρειαστεί, αρκεί να μας υποσχεθούν την ασφάλεια μας. Σε αυτόν τον τόπο λοιπόν όπου ο φόβος υπάρχει για να μας κρατάει δέσμιους. Όπου οι νόμοι υπάρχουν για να μας κρατούν δέσμιους. Όπου μας έχουν γεμίσει το κεφάλι με σκατά και μας έχουν αναγκάσει να γίνουμε ποιο μαλάκες ακόμα και από τους πολιτικούς που μας κυβερνούν, κανενός είδους πολιτισμένη αντίδραση δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Οι νίκες και οι αλλαγές απαιτούν μαζικούς αγώνες, και θράσος, και θυσίες. Προπαντός θυσίες. Και αν τελικά έρθει εκείνη η ώρα και μας ζητηθεί να κάνουμε αυτές τις θυσίες, κανείς μας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αν όντως θα είναι έτοιμος να τις κάνει.

…Και μέχρι εκείνη την ώρα, εγώ συνεχίζω τον ύπνο μου. Και αν αλλάξει κάτι, ξυπνήστε με…




**Κρούσιαλ απντέιτ: Για να μην ξεχνιόμαστε, καμαρώστε το σημερινό (6/9) εξώφυλλο του "Ελεύθερου" το οποίο:

α) Δημοσιοποιεί μια δημοσκόπηση, από αυτές που, όπως και η ίδια η εφημερίδα παραδέχεται, απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται (Άρα στα αρχίδια τους και οι νόμοι και το σύνταγμα!)
β) Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ΝΔ + ΛΑΟΣ 10 ημέρες πριν τις εκλογές συγκεντρώνουν το 47,2% των ψήφων (συνεπώς μιλάμε για μια ευρύτερη δεξιά της τάξης του 50%)

Τα σχόλια περιττεύουν...



11 κουτουράδες:

lee said...

Ωραιο το χεβυ μεταλ σου.
Σωστό και αληθινό.
Οσο το 70% των Ελλήνων συνεχίζει και τους ψηφιζει, θα γαμιόμαστε όλοι μαζί.

Anonymous said...

Θα συμφωνήσω κ εγω ως προς το "σωστό κ αληθινό" στα όσα γράφεις, με μία ένσταση όμως.
Λες "όπως όλα τα ζώα, έτσι και εμείς, όταν μας τρομάξουν είμαστε ικανοί να κάνουμε τα πάντα, ακόμα και να στήσουμε κώλο αν χρειαστεί, αρκεί να μας υποσχεθούν την ασφάλεια μας". Μπορείς να φανταστείς ένα οποιοδήποτε ζώο (στεριάς, ουρανού ή θάλασσας) που απειλούμενο θα σηκώσει τα χέρια (πόδια, φτερά, πλοκάμια κλπ) ψηλά παρακαλώντας για την ασφάλεια του? Θα κοιτάξει ή να αντεπιτεθεί (αν το παίρνει) ή να την κάνει (το παίρνει-δεν το παίρνει). Το -κατά τα άλλα uber alles- είδος μας έχει την αποκλειστικότητα, σε όλο το ζωικό βασίλειο, της πιο ηλίθιας αντίδρασης.

mujahedin said...

@Lee: Φυσικά και θα γαμιόμαστε όλοι μαζί. Σε όλους θα αρέσει μια μεγάλη, πανελλαδική παρτούζα!

@serial chiller: Αγαπητέ φίλε, Ο συνδυασμός: Απειλές+ νομοθεσία, είναι αυτός που οδηγεί τον άνθρωπο στο να πειθαρχήσει (με άλλα λόγια, να στήσει κώλο).
Αν δεν υπήρχε η νομοθεσία (και τα όργανα εφαρμογής της: δικαστήρια-αστυνομία), θα αντιδρούσαμε σαν αγρίμια και εμείς και σε κάθε απειλή θα παίρναμε τα όπλα. Τώρα όμως υπάρχει και η «ανώτερη δύναμη», στην οποία πρέπει να πειθαρχείς σαν καλό παιδάκι… Βάλε σε όλα αυτά και τον μαζικό μας υπνωτισμό από το σχολείο κι ολας, με την συνδρομή των ΜΜΕ αλλά και από τους υποτιθέμενους ανθρώπους της διανόησης και θα καταλήξεις στο γιατί έχουμε γίνει αρνάκια..
Να σημειώσουμε βέβαια εδώ ότι το νομοθετικό πλαίσιο για να έχει λόγο ύπαρξης οφείλει να είναι ποιο αυστηρό απέναντι στον πολίτη, από ότι είναι απέναντι στις τράπεζες και τις πολυεθνικές, στους εμπόρους ναρκωτικών, στον υπόκοσμο κλπ. Οι νόμοι δίνουν δύναμη στην τρομοκρατία και η τρομοκρατία στους νόμους. Ο συνδυασμός των δύο ονομάζεται κρατική τρομοκρατία.
Ε, τα ζώα δεν έχουν κάτι τέτοιο. Αλλά το χειρότερο που μπορεί να τους συμβεί είναι, πχ ένας τυφώνας, στην παρουσία του οποίου, αντιδρούν και αυτά σαν τον άνθρωπο. Βάζουν την ουρά στα σκέλια!

Anonymous said...

Καταρχήν, ευχαριστώ για την εκτενή απάντηση. Πλην όμως, παραξήγησες φίλτατε. Δεν υπάρχει θέμα μη κατανόησης από μέρους μου ως προς τα όσα έγραψες στο post σου. Ούτε και παραγνωρίζω ότι το γεγονός ότι το τρίπτυχο "νόμοι/φόβος/βόλεμα" μας έχουν φέρει λίγο-πολύ όλους (ή τους περισσότερους καθώς δε θέλω να αδικήσω κάποιον)σε κατάσταση "βλέπω/ακούω/καταλαβαίνω/δε μιλάω/δεν αντιδρώ/ασχολούμαι με το μικρόκοσμο μου μόνο".
Απλά, όταν "ζορίζομαι" συνήθως φέρνω γελοίες εικόνες κ καταστάσεις στο μυαλό μου. Αυτή σου η πρόταση λοιπόν, έφερε στα μάτια μου την εικόνα ενός χταποδιού με σηκωμένα πλοκάμια να λέει: "μη με σκοτώσεις σε παρακαλώ, μη με σκοτώσεις κ θα κάνω τα πάντα", κ παρά το βαρύ κλίμα του post σου γέλασα εκείνη την ώρα. Κακώς δεν έκανα σαφές το ότι το είδα ελαφριά κ χιουμοριστικά, κ σε έβαλα στη διαδικασία κ το χάσιμο του χρόνου σου για να απαντήσεις. Είπαμε άλλωστε:"σωστός κ αληθινός" ;)

mujahedin said...

@serial chiller: Δεν θεώρησα ως χάσιμο χρόνου το να σου απαντήσω. Και εγώ, σαν άλλος Βύρων Πολύδωρας, επιζητώ αφορμή για φαμφαρολογία δίχως τέλος..
Και τώρα που το θυμήθηκα, θα βάλω τις ζαρντινιέρες μου να σπάσουν το κεφάλι των εξωγήινων που έκαψαν τα δάση μας

Anonymous said...

Φίλε μου Γκαούτσο πιστεύω ακράδαντα ότι αυτά που γίνονται τώρα και με τις μεθοδεύσεις που γίνονται, γινόντουσαν από αρχαιοτάτων χρόνων! Δηλαδή ο πόλεμος της Τροίας έγινε για την Ελένη ή για τον χαλκό (το πετρέλαιο της εποχής)!?

Το συστατικό ήταν και είναι το ίδιο και λέγεται "οικονομικό συμφέρον". Αυτό ήταν πάντα που έστηνε πολιτικές, πολέμους, σκοπιμότητες, ακόμα και "ιδεολογίες". Την "οικονομική σκέψη" την βιώνουμε όλοι, από την πιό απλή μέχρι την πιό πολύπλοκη απόφασή στην καθημερινή μας ζωή. Υπάρχει μέσα στο ζωάκι που λέγεται "άνθρωπος" όπως το αίμα.

Θεωρώ λοιπόν ότι το πρόβλημα των καιρών είναι η υπερπληροφόρηση (βλέπε ιντερνετ, τύπο, τηλεόραση). Πληροφορείσαι άμεσα και από πολλές πηγές (αναμφιβόλου ποιότητας) τι έγινε, γιατί έγινε, από ποιόν έγινε, ώρα, μέρος ... κτλ. Αυτό δημιουργεί σύγχυση η οποία με την σειρά της σε αβεβαιότητα και "φόβο" όπως είπες.

Η ουσία ήταν και θα είναι πάντα η ίδια. Ανήκουμε στην "μη αρχουσα τάξη" οπότε ότι και να πω ότι και να κάνω ... πάντα θα είμαι το πιόνι. "Η επανάσταση αποδείχθηκε ένα όνειρο", το είπε ο Άσιμος ο οποίος τώρα κοιτάει θα θυμαράκια ανάσκελα!

Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε ... ας το ασπολαύσουμε λοιπόν ... όσο γίνεται!

"Πολύ φίλος μου!"

Pastaflora said...

Εγώ πάλι θα πω αυτό που έλεγα πάντα: το σύστημα ή το πολεμάς, ή συμπλέεις μαζί του, ή το κοροϊδεύεις. Η μετωπική σύγκρουση δεν είναι για τα δειλά κυβικά μου. Προτιμώ να του βγάζω τη γλώσσα και να του κρεμάω κουδούνια όπου και όποτε μπορώ.

ΥΓ.: πάρε κανά τηλέφωνο...

mujahedin said...

"Πολύ φίλε μου" κ Pastaflora, αν και ούτε εγώ νοιώθω έτοιμος να "πάρω το τουφέκι μου", πάντα θα πιστεύω ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή χωρίς θυσίες και προσπάθεια.
Με πικετοφορίες, πλακάτ και τραγούδια του Λοϊζου, "πράττουμε δειλά ενώ μιλάμε γενναία". Η ψευδαίσθηση της αντίδρασης είναι και αυτή ένα από τα μεγάλα τρικ του πολιτικού μας συστήματος. Η αντίδραση θα πρέπει στα αλήθεια να τρομάζει και αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να θυμηθώ αντίδραση, στην εποχή της μεταπολίτευσης, που να τρόμαξε τους προύχοντες, έστω και στο ελάχιστο.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται όμως και κάθε πράγμα κάποια στιγμή ωριμάζει. (Αν και η εξουσία είναι επίσης μελετητής της ιστορίας. Γνωρίζει τα λάθη της και κάθε φορά κάνει και λιγότερα... Αυτή τη φορά το πλάνο είναι ξεκάθαρο "Κοιμίστε τους όσο καλύτερα γίνεται. Δώστε περισσότερο άρτο και περισσότερα θεάματα από κάθε άλλη φορά..")

Anonymous said...

Μονο μην προσχωρησει και ο Ιμπο στο 'κινημα των blogger' και χασω πασα ιδεα...

mujahedin said...

Δον Βενιέρι, θα αστειεύεστε βέβαια! Αυτά τα "πολίτικαλ κορέκτ" κινήματα δεν με εκφράζουν! Ποτέ δεν με εξέφραζαν!
Προτιμώ να πάω για μπύρες

Dr.Φλάντζας said...

Αγαπητέ Τραομοκράτα Μουτζαχεντίν:

Παρακαλώ πέρασθε απο το εκλογικόν μου κέντρο να παραλάβατε το ψηφοδελτιον σας.

Dr.Φλαντζας