Thursday, September 13, 2007

Οι μονομάχοι

Σήμερα θα επιχειρήσω μια συνοπτική, πλην περιεκτική, τελευταία ανάλυση των κομμάτων που διεκδικούν μια θέση στο κοινοβούλιο.
Ποιοι είναι και που πάνε όλοι αυτοί οι τραμπάκουλες που διεκδικούν με πάθος την ψήφο μας; Διαβάστε και θα μάθετε..


Ν.Δ.

Ποιοι είναι: Ήταν, είναι και θα είναι, το συντηρητικό, δεξιό κόμμα αυτού του τόπου. Έχει αλλάξει ονόματα. Έχει αλλάξει αρχηγούς. Δεν έχει αλλάξει όμως ποτέ πολιτική. Ότι μάσκα και αν φόρεσε, όσο και αν εκπολιτίστηκε, παρέμεινε στα δεξιά. Πιο εύκολα κάνεις τον Πάντο λίμπερο, παρά την ΝΔ κόμμα του κέντρου. (*Τάσος Πάντος=Δεξιός μπάκ του Ολυμπιακού, με δύο δεξιά πόδια.). Με παραδοσιακούς οπαδούς από όλα τα κοινωνικά στρώματα, κυρίως όμως από τα σώματα ασφαλείας και τους ταξιτζίδες, η ΝΔ έχει επιτύχει ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή τα τελευταία χρόνια χάρη στις εξαιρετικές επικοινωνιακές ικανότητες του αρχηγού της. Σπουδαιότερο επίτευγμα της μέχρι τώρα κυβέρνησης Καραμανλη, ότι έπαψαν να βαράνε οι αστυνομικοί, και πλέον βαράνε οι ζαρντινιέρες. Η ΝΔ είναι το τρανότερο παράδειγμα ότι η πολιτική στις μέρες μας είναι θέμα δημοσίων σχέσεων, παρά θέμα πολιτικής ιδεολογίας.

Που πάνε: Οδεύουν προς ολοταχώς για τον δεύτερο συνεχόμενο μεγάλο εκλογικό τους θρίαμβο. Ιδεολογικά, από την εποχή του Παπάγου μέχρι και την εποχή του Καραμανλή του νεοτέρου, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μερικά κουσούρια δεν φεύγουν ποτέ, και η δεξιοφροσύνη είναι ένα από αυτά. Απλά έχουν μάθει να την κρύβουν πλέον καλά.

Πιθανό ποσοστό:42-43%


ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ποιοι είναι: Οι αυτοαποκαλούμενοι «Σοσιαλιστές» στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι ποιοι είναι. Το ΠΑΣΟΚ είναι η χαρακτηριστικότερη περίπτωση κόμματος που προσδιοριζόταν από τον ηγέτη του και την λάμψη του. Από την ημέρα που εκείνος αποδήμησε εις κύριον, το κόμμα μοιάζει με πλοίο χωρίς πυξίδα στη μέση φουρτουνιασμένου ωκεανού. Νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλιστές. Δεξιοί και αριστεροί. Λαμόγια και αξιοπρεπείς. Αριστοκράτες και ρεμάλια. Ένα μπάχαλο ιδεολογιών και προσωπικοτήτων με φόντο την έλλειψη σοβαρού ηγέτη. Ένα κόμμα που είχε μάθει να κρύβει τις αδυναμίες του πίσω από την ηγετική φιγούρα του Αντρέα Παπανδρέου. Όταν το ΠΑΣΟΚ ξέμεινε από ηγέτη, ξέμεινε και από πολιτική. Ο αντικαταστάτης του, Κος Σημίτης, οδήγησε το κόμμα προς τον Νεοφιλελευθερισμό, ενώ ο σημερινός ηγέτης, Κος Παπανδρέου «ο νεότερος», οραματίζεται μια Ελλάδα στα πρότυπα της Σουηδίας, εξ ου και του απονέμουμε τον τίτλο του κορυφαίου πολιτικού της Σουηδίας για το 2007. Την ίδια ώρα τα μικροπολιτικά συμφέροντα εντός του κόμματος εξακολουθούν και είναι το ίδιο πανίσχυρα όπως και πριν από 20 χρόνια και το ροκάνισμα της καρέκλας του Γιωργάκη ακούγεται ως το Γκέτεμποργκ.

Που πάνε: Οδεύουν προς ολοταχώς σε εκλογική ήττα, και αμέσως μετά σε συνέδριο προκείμενου να εκλέξουν νέο αρχηγό. Πιο παχύ από τον τωρινό. Ιδεολογικά, οδεύουν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Ξεκάθαρα!

Πιθανό ποσοστό: 39-41%


Κ.Κ.Ε.

Ποιοι είναι: Είναι οι ίδιοι μπολσεβίκοι που κρέμασαν τους Ρομανόφ πριν από 100 χρόνια, εγκλωβισμένοι μέσα σε κορμιά νεοελλήνων που κρατάνε κόκκινες σημαίες. Δογματικοί και κολλημένοι με την μεγάλη ιδέα του κομμουνισμού. Αναλλοίωτοι στο πέρασμα του χρόνου, ακόμα και όσον αφορά τα εκλογικά ποσοστά τους. Ελαφρώς αμήχανοι βέβαια τα τελευταία χρόνια, αφού έχουν περάσει 15 χρόνια (και βάλε) από τότε που πήραν το τελευταίο φαξ από το Κρεμλίνο. Επειδή όμως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, οι ιδέες τους παραμένουν ζωντανές και αναλλοίωτες από τις κοινωνικοοικονομικές επιδράσεις των ημερών μας. Η συναίνεση και η συνεργασία είναι λέξη άγνωστη για αυτούς. Ίσως και για αυτό να τους συμπαθώ.

Που πάνε: Όπου πήγαιναν πάντα. Δεν διέρχονται καμία κρίση ταυτότητας. Γνωρίζουν από τώρα τα ποσοστά τους για τις εκλογές του 2050. Σταθεροί σαν βράχοι. Ακλόνητοι.

Πιθανό ποσοστό: 7%


ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.

Ποιοι είναι: Κάποτε ήταν το “ΚΚΕ εσωτερικού” του Λεωνίδα Κύρκου. Μετά έγιναν “Συν” του Κωνσταντόπουλου. Τώρα είναι “ΣΥΡΙΖΑ” του Αλαβάνου. Κάθε όνομα και διαφορετικό προφίλ. Το ΣΥΡΙΖΑ είναι η ζεστή γωνιά για κάθε ιδεολόγο ελιτιστή. Κουλτουριάρη. Καλλιτέχνη. Φιλόμουσο. Το σταθερό 3% του, αντικατοπτρίζει πόσοι έλληνες αγαπούν το θέατρο και το Ηρώδειο. Φυσιολάτρες και φυσιοδίφες. Αγαπούν την θεωρία περισσότερο και από όσο αγαπούν το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα ψηφίζουν και ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν το λένε παραέξω. Ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο. Δηλώνουν ευρωπαϊστές, ανθρωπιστές και αντιαμερικάνοι. Θα τους βρείτε στην πλατεία Μαβίλη και τελευταία στο Γκάζι.

Που πάνε: Κάποιοι από αυτούς πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Γενικά όμως, μάλλον δεν πάνε πουθενά. Οι αλλαγές στην ηγεσία τους δεν έχουν αναδείξει κάποιον πολιτικό έστω και στο ελάχιστο ισάξιο του Λ.Κύρκου. Θα βρίσκονται σε αναζήτηση ταυτότητας μετά ΚΑΙ από αυτές τις εκλογές.

Πιθανό ποσοστό: 3-3,1%


ΛΑ.Ο.Σ.

Ποιοι είναι: Τα βρομόγλωσσα ξαδερφάκια της ΝΔ, που αποκλήρωσε ο παππούς γιατί τον ρεζίλευαν στο χωριό. Με μια ετερόκλητη μίξη ιδεών, ο Κος Καρα-Τζαφέρ, προσπαθεί να προσελκύσει όσο δυνατό περισσότερους ψηφοφόρους από κάθε πιθανή πολιτική γωνιά. Το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι τώρα είναι, ως άλλος Λεπέν, να συσπειρώσει γύρω του τις ακροδεξιές δυνάμεις του τόπου, καθώς και έναν σημαντικό αριθμό απογοητευμένων ψηφοφόρων της ΝΔ. Με συνθήματα τύπου «χέρι-χέρι, γιατί αυτός διαφέρει», διαφημιστικές αφίσες του Κου Καρα-Τζαφέρ με γάντια του μποξ και βλοσυρό βλέμμα, και συμμετοχή στα ψηφοδέλτια δευτεροκλασάτων σελέμπριτις σαν την Έφη Σαρρή, το ΛΑΟΣ διεκδικεί μια θέση στο πάνθεον των κομμάτων με τις πιο εμπνευσμένες και συνάμα “cult”, προεκλογικές καμπάνιες! Τύφλα να χει ο Βεργής!

Που πάνε: Εάν επιτύχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και δεν καταλήξουν σε κυβέρνηση συνεργασίας με την ΝΔ, θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Παρόλα αυτά, το κρυφό τους όνειρο είναι να απορροφηθούν και πάλι από τον χώρο από τον οποίο και προέρχονται. Είναι η σπασμένη δεξιά φτερούγα του φιλελεύθερου πουλιού που αργά ή γρήγορα θα ξανακολλήσει στον κορμό του φοίνικα.

Πιθανό ποσοστό: 2,5-3,5%


Δημοκρατική Αναγέννηση

Ποιοι είναι: Είναι ο μεγάλος χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, Στέλιος Παπαθεμελής και οι αυλικοί του. Αφού δεν τον άντεξαν ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στην ΝΔ, ο θεόσταλτος ηγέτης, εμπνευσμένος από την μοντέρνα και δημοκρατική διακυβέρνηση του Βυζαντίου από τους αυτοκράτορες του, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του κόμμα και να προωθήσει τις δικές του ιδέες. Ένας αμνός, σε σώμα ανθρώπου. Ένας βαθιά θρησκευόμενος πολιτικός, από αυτούς που σε κάνουν να θες να αναφωνήσεις: «Αλληλούια»

Που πάνε: Παρότι χριστιανοί, είναι εμφανές ότι πηγαίνουν κατά διαβόλου. Οι ούτως ή άλλως ανύπαρκτες πιθανότητες τους για εκπροσώπηση στη βουλή, λιγοστεύουν μέρα με την μέρα, καθότι οι ψηφοφόροι τους, όντας μιας κάποιας προχωρημένης ηλικίας, αφήνουν τον μάταιο τούτο κόσμο ο ένας πίσω από τον άλλο. Λόγω γηρατειών εννοείται. Άγνωστο το τι θα ξημερώσει η 17η Σεπτεμβρίου για τον Κο Παπαθεμελή. Ο Αλλάχ μαζί του.

Πιθανό ποσοστό: <1%

Αυτοί είναι οι μονομάχοι. Οι εξαιρετικές επιλογές που όλοι μας έχουμε και για αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Άντε, και καλό βόλι αδέρφια!

10 κουτουράδες:

YO!Reeka's said...

άραγε το καρά τζαφέρ τι σημαίνει;!

lee said...

Εγω προτιμώ τα λιονταρια παντως απο τους μονομαχους.

Πουλ Πουλ said...

Προσωπικα εχω βρει το επικοινωνιακο τρικ του Κωστακη που θα τον κάνει κυβέρνηση.Σου κάνει συνειρμο με παιδακια και εν γενει κοψιδοειδη που όλοι λατρεύουμε.Ο Γιωργάκης από την άλλη παραπέμπει σε μπρόκολο που όλοι μισούμε και δίαιτα.Ο Αλαβάνος δεν παραέμπει σε δίαιτα αλλα στο "πρέπει να κάνω κράτει και να προσέχω την διατροφή μου με προιόντα 0% και μπόλικα Ω3 μαζί με μπόλικο περίπατο στα καμμένα για ηθική συμπαράσταση στα άστεγα σκιουράκια" που είναι επίσης σπαστικό.Η Παπαρήγα θυμίζει στο λαό πληγούρι και κατοχική μπομπότα άρα ουδέν σχόλιον,απλά Raus Swein!.Ο Καρατζαφερης σαν άλλος Καραμανλής θυμίζει τόσο κρεατίλα που είναι πλεόν αποκρουστικό(βλέπε πατσα βρασμένο σε λίπος γουρουνιού και γαρνιρισμένο με γαρδουμπάκια,με μπόλικο αλάτι και πιπέρι και χωρίς οτιδήποτε σαλατικό ή υγρό για να κατέβει στο λαρύγγι).Ο Παπαθεμελής πραπέμπει λόγο ιδεολογιας σε αυστηρή νηστεία και βιβλικές φιγούρες,εικόνα θελκτική μόνο για ανορεκτικές.

mujahedin said...

@YO!Reeka's: Δεν είμαι σίγουρος, αλλά το "καρά" είναι τούρκικο και το "τζαφέρ", αλβανικό. Τουρκαλβανικό λοιπόν ακούγεται το όνομα, χωρίς να έχω πρόβλημα με αυτό, καθότι εγώ δεν είμαι ημίαιμο, αλλά 100% αρβανίτης!

@Lee: Ας τους πετάξουμε στα λιοντάρια λοιπόν!

@Πουλ Πουλ: Αγαπητέ μου, η γαστρονομική σας προσέγγιση τυγχάνει εξαιρετική.
Από ψυχολογικής απόψεως βέβαια, είμαι πεπεισμένος ότι τυγχάνατε πεινασμένος την ώρα που εμπνευστήκατε την εν λόγω ανάλυση..

Pastaflora said...

Γι' αυτό την Κυριακή ψηφίζουμε όλοι το κόμμα ΦΛΑΝΤΖΑΣ, διότι έχει τους πιο σέξι υποψήφιους!

Υ.Γ.: σας χάσαμε! γιατί;;;

mujahedin said...

Pastaflora μου, όλα είναι θέμα χρόνου στις μέρες μας. Όσο προλαβαίονω εμφανίζομαι στα του ινδερνετ αλλά και στα του πραγματικού κόσμου (γιατί, ναι, υπάρχει και τέτοιος)

Dr.Φλάντζας said...

Αγαπητέ Τρομοκράτα Μουτζαχεντίν:

Η πολική σας ανάλυση επι των πτωμάτων..ε...των κομμάτων ηθελα να ειπώ ήταν βαθεία κε ουσιώδης. Τολμώ όμως να διαπισθώσω πως σας εξεφυγε ενα πολύ σημαντικόν κόμμαν, ενα κόμμαν μάλιστα που θα βρεθει ΄κς νικητής τας εκλογάς αυτάς.

Ευχαρισθώ δια την ψήφο σας,
Dr.Φλάντζας

Πουλ Πουλ said...

Γραφω αυτό το μυνημα αφου εχουν βγει αποτελεσματα.
Ευγε βοδια!!Τα καταφερατε πάλι.(μούτζα πιστεύω θα συμφωνεις μαζί μου γι'αυτό το γράφω)
Σημείωση:Δεν είμαι ΠΑΣΟΚος
Α!Επειδή σε αυτές τις εκλογές πολύ κόσμος δεν έλεγε τι ψηφίζει(το οποίο εχει νόημα μόνο σε συνθήκες ανελευθερίας,διαφορετιά μάλλον απλά αισθάνεσαι μαλάκας για την επιλογή σου η δεν θέλεις να σε λένε μαλάκα την άλλη μέρα)έχω να πω ένα πράμα.Μην ακούσω άτομα της άνω κατηγορίας να παραποιούνται γιατί θα τους πάρει ο διάολος!!

Πουλ Πουλ said...

Αφελής Ερώτηση:Αν η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει άυξηση των μουσόφιλων,κουλτουριάρηδων,θεοτρόφιλω κτλ(βάσει της έγκυρης ανάλυσης του φίλου Μούτζα),αυτόματα συτό σημαίνει και επιτυχία της πολιτικής Βουλγαράκη ως υπουργού πολιτισμού?

Anonymous said...

'Με παραδοσιακούς οπαδούς από όλα τα κοινωνικά στρώματα, κυρίως όμως από τα σώματα ασφαλείας και τους ταξιτζίδες, η ΝΔ...'

respect