Wednesday, September 23, 2009

καθωσπρεπισμός: μια ρίζα του κακού

Αν υπάρχει κάτι που σιχαίνομαι περισσότερο και από κουράδα μέσα στο πρωινό μου, είναι ο καθωσπρεπισμός. Μιλάω για αυτή την ηλίθια πίστη που έχουν κάποιοι άνθρωποι ότι αν ακολουθούν κανόνες βγαλμένους από το σαβουάρ βιβρ και από ταινίες αφιερωμένες στη βασιλική οικογένεια της Βουργουνδίας, τότε, ίσως να αποκαλυφθεί το μεγάλο μυστήριο της ζωής τους, ότι δεν είναι ένας μαλάκας μικροαστός που περιμένει διορισμό στο δημόσιο, αλλά ένας γαλαζοαίματος απόγονος βασιλικής οικογένειας.

Διότι, είναι γεγονός, ο καθωσπρεπισμός δικαιολογείται μόνο σε μέλη βασιλικής οικογένειας, εκεί όπου πρέπει να ακολουθείς κάποιο πρωτόκολλο για το κάθε τι που κάνεις. Πως θα πιάσεις το πιρούνι. Πως θα πιάσεις το σωστό πιρούνι. πως θα καρφώσεις την μπριζόλα με το σωστό πιρούνι. πως θα καρφώσεις το σωστό σημείο της μπριζόλας, με το σωστό πιρούνι.... κλπ κλπ κλπ
Είμαι βέβαιος δε, πως υπάρχει πρωτόκολλο για το πως κλάνει ένας γαλαζοαίματος, ή για το πως σκουπίζει τον επιδέξιο κώλο του, με το μεταξωτό κωλόχαρτο εννοείται.
το πρόβλημα μου όμως δεν είναι πως φέρεται ένας γαλαζοαίματος. Είναι ξεκάθαρο πως τα ανώτερα όντα έχουν και ανώτερους τρόπους. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως γίνεται να είσαι ένας μαλάκας υπάλληλος βιβλιοπωλείου, που παίρνει 700 ευρώ το μήνα και πληρώνει τα μισά για ενοίκιο σε μια τρώγλη στο κέντρο της Αθήνας, που έχει περισσότερες κατσαρίδες από τετραγωνικά, και όμως εξακολουθείς να πιστεύεις ότι είσαι ένας γαμημένος λόρδος, που κοιτάει εξαγριωμένος τους πελάτες που μιλούν με φωνή δυνατότερη κατά 0.0000001 ντεσιμπέλ από το "προβλεπόμενο" για ένα βιβλιοπωλείο. Δε μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να είσαι μια φραγκόκοτα, που νομίζει ότι είναι ωραία γκόμενα γιατί της την έχει πέσει ο ταξιτζής που την πήγε μέχρι την καφετέρια, και κοιτάς περίεργα τον γκόμενο σου γιατί χασμουρήθηκε, χωρίς να βάλει το χέρι μπροστά στο στόμα.
Προσέξτε να δείτε. Οι καλοί τρόποι είναι κάτι απαραίτητο. Δεν θα πάω κόντρα σε αυτό. Άλλο όμως να είσαι ευγενής και άλλο να κάνεις τον ευγενή, απλά και μόνο ακολουθώντας ένα πρωτόκολλο συμπεριφορών. Οι ευγενικοί άνθρωποι πρώτα από όλα ξέρουν να φέρονται σωστά στους γύρω τους, και πιστέψτε με, μα τον Αλλάχ, τον Θορ, και τον Δια, δεν έχω γνωρίσει ούτε έναν "καθωσπρεπιστή" που να μην αποδείχτηκε στην πορεία καθίκι του κερατά, συμφεροντολόγος, λαμόγιο και μουνόπανο.. Δείτε τους πολιτικούς μας. Από τρόπους και από by the book συμπεριφορά, είναι σούπερ. Κατά τ' άλλα όμως, καλύτερα να χώσεις το κεφάλι σου σε βόθρο, παρά στην πολιτική!

Προφανώς, ο καθωσπρεπισμός με την πραγματική ευγένεια δεν είναι συμβατές έννοιες. Η ευγένεια συνδέεται με τα ειλικρινά αισθήματα, όταν ο καθωσπρεπισμός συνδέεται με προκαθορισμένους και στημένους κανόνες συμπεριφοράς που πάντα αποσκοπούν κάπου και τους οποίους φτύνουμε κατάμουτρα και τους δείχνουμε τον κώλο μας. Ο καθωσπρεπισμός είναι το σκοτεινό όπλο του σατανά για να μας μετατρέψει όλους σε φλώρικα συμφεροντολογικά λαμόγια!

Για αυτό και εσύ φίλε αναγνώστη. μην αφήσεις τον καθωσπρεπισμό να σε αλλοτριώσει. Μείνε κάφρος. Χτύπα τη φλωριά του συστήματος κατακέφαλα. Αν ποτέ σε κοιτάξουν με αυτό το κλασικό βλέμμα απαξίωσης, γιατί πχ έβηξες δυνατά, ή γιατί είπες μια κακιά κουβέντα, βήξε μες στη μούρη τους, φώναξε "ΜΟΥΝΙ ΚΑΙ ΠΟΥΤΣΟΣ", ξύσε τη μύτη σου χώνοντας το δάχτυλο σου βαθιά στο ρουθούνι σου και γύρνα το επιδεικτικά γύρω γύρω, κάνοντας μια πλήρη ανασκαφή. Καθάρισε τα αυτιά σου με τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου. Φέρσου μαγκιόρικα και δεν θα χάσεις. Κάθε βλέμμα απαξίωσης, και ένα παράσημο καφρίλας! Η δόξα είναι στο χέρι σου!

3 κουτουράδες:

Anonymous said...

Γαμησες φιλε!!!Χαθηκες λιγο,αλλα ηρθες γαμωντας!Ξερω τι σου λεω...
Και μενα μου τη σπανε ολοι αυτοι οι καργιολιδες.Καφριλα και εννοειται ξυσιμο αυτιου με το κλειδι του αυτοκινητου!

1451 said...

Σπαστικό όντως, να έχει γύρω σου κυράτσες που σε κοιτάνε υποτιμητικά επειδή έκλασες, ενω αυτές μια ζωή έκλεβαν και έλεγαν ψέματα.

mujahedin said...

@James D: το κάνω συχνά-πυκνά αυτό το ξύσιμο αυτιού με το κλειδί.
Ωραίο πράγμα και διώχνει την φαγούρα!

@1451: Για αυτό βαστάμε γερά και τους κλάνουμε στη μάπα!