Thursday, December 3, 2009

16 χρόνια χωρίς τον μουστάκια...

Κάποιοι δεν έχουν ακούσει ποτέ το όνομα του Φρανκ Ζάππα. Ακόμα περισσότεροι δεν έχουν ακούσει ποτέ την μουσική του, και ελάχιστοι γνωρίζουν ότι κάπου στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '60 είχε συλληφθεί από την αστυνομία στο στούντιο που διατηρούσε, με την κατηγορία της πορνογραφίας.


Σύμφωνα με την πλέον επικρατούσα άποψη, ο Ζάππα έπεσε στην παγίδα ενός μυστικού αστυνομικού όταν ηχογράφησε για λογαριασμό του μαζί με μία φίλη του μια ηχητική πορνογραφική κασέτα. Σύμφωνα με άλλες θεωρίες, δεν ήταν μόνο ηχητική η κασέτα, αλλά κανονική βιντεοκασέτα, και δεν ήταν καν η πρώτη φορά που ο Φρανκ έκανε κάτι τέτοιο.



Στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία σημασία!

Σημασία έχει ότι ο Ζάππα ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του.
Με σισιλιάνικο, ελληνικό, γαλλικό και λιβανέζικο αίμα να κυλάει στις φλέβες του, ο Φρανκ έμοιαζε με πολυεθνική μίξη που τρώει κρουασάν με γέμιση απο γύρο και χούμους και ελιές για γαρνιτούρα..
Ο ίδιος είχε πει κάποτε "όταν γεννήθηκα, ήμουν μπλε και όλοι νόμιζαν πως θα πεθάνω. Τελικά έζησα"

Μυστήρια φυσιογνωμία. Άγνωστος ακόμα και για αυτούς που έχουν ακούσει τη μουσική του και έχουν διαβάσει άπειρες βιογραφίες και ιστορίες από την ζωή του.
Ποιοι από όσους κοπανιούνται σαν τα ψάρια στο άκουσμα του 'smoke on the water', γνωρίζουν ότι το τραγούδι μιλάει για την φωτιά που έβαλε ένας τρελός στο καζίνο της λίμνης Μοντρό, κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του Ζάππα; Οι deep purple βρίσκονταν σε ένα ξενοδοχείο στην απέναντι πλευρά της λίμνης και έβλεπαν τους καπνούς να υψώνονται πάνω από το νερό.. voilà : smoke on the water

και πάλι βέβαια, το μυστήριο υπάρχει. Ποιος ήταν ο τύπος που ονόμασε τα 4 παιδιά του:

1. Moon Unit (ΑΚΑ σεληνιακή μονάδα)
2. Dweezil
3. Ahmet Emuukha Rodan
4. Diva Thin Muffin Pigeen
και γιατί να το κάνει αυτό;

Τι είδους άνθρωπος θα μπορούσε να τσακωθεί με τον κολλητό του για την χρήση του καλλιτεχνικού ονόματος "captain beefheart";

Ήταν ένας σοβαρός avant-garde καλλιτέχνης, μια πρωτοποριακή μουσική διάνοια ή ήταν ένας χαβαλές που μας δούλευε και εξακολουθεί να μας δουλεύει κανονικά;

Μουσικά μιλώντας και έχοντας ακούσει περίπου 15 δισκογραφικές δουλειές του, μπορώ να σας πω ότι δεν έχω καταλάβει ακόμα τίποτα. Ούτε καν τι μουσική παίζει.
Ήταν Ροκ; Ήταν τζαζ; Ήταν fusion; Ήταν ένα τζαμάρισμα από 10 βιρτουόζους;
Σίγουρα, συνήθως ήταν ωραίο, αλλά τι ήταν;

Ο όρος "avant-garde", είναι μια μαλακία επινόηση, αφού περιγράφοντας μια μουσική ως προοδευτική ή πειραματική, ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο, δεν περιγράφεις μουσική αλλά τεχνική.
Αν βάλω 5 χορδές σε ένα τελάρο και παίξω μουσική θα είμαι avant-garde μουσικός;
Ο Πουλικάκος παίζοντας μπουκαλοφον είναι avant-garde μουσικός;
Μην κουράζεστε.. Ο όρος avant-garde, δεν περιγράφει τον Ζάππα. Ο Ζάππα είναι μια κατηγορία μόνος του.

Στις 4 Δεκεμβρίου, κλείνουν 16 χρόνια από τον θάνατο του. 16 χρόνια από τον θάνατο του πιο άγνωστου σπουδαίου της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Μιας σπάνιας προσωπικότητας που συνδύαζε τον ακραίο χαβαλέ με τον ακραίο επαγγελματισμό. Ένα σπουδαίο και μοναδικό ταλέντο.

Ο Ζάππα θα παραμείνει άγνωστος, ιδίως στη χώρα μας, αλλά δεν θα πάψει να είναι one of its kind. Ένας και μοναδικός. Μια κατηγορία μόνος του.
Shut Up 'n Play Yer Guitar λοιπόν…

**φωτογραφίες ταυτότητας;;;

5 κουτουράδες:

Pastaflora said...

Τον αγαπώ!
ΚΑι τον έχω κάνει μπλουζάκι...

mujahedin said...

Και δεν σου δίνω άδικο... υπήρξε ΤΙΤΆΝΑΣ

Anonymous said...

Tιτανομεγιστος φιλε ,που λεει και μια ψυχη...
Παντως ζω με την ελπιδα,πως καποτε και η χωρα μας θα βγαλει σπουδαιους μουσικους,και οχι ''σκυλοτραγουδουδες'' και αταλαντους ψωνισμενους...

Assurance said...

Για κάτσε ρε συ για να καταλάβω. Ο Φρανκ γύρισε τσόντα με τη γκόμενά του για λογαριασμό του μπάτσου , ή γύρισε τσόντα με τη γκόμενα του μπάτσου για λογαριασμό του μπάτσου? Οτι και αν συμβαίνει πάντως, είναι πολύ μπροστά απο την εποχή του.

Πουλ Πουλ said...

Ένα είναι σίγουρο....Η τσόντα γυριστηκε για λογαριασμό του μπάτσου....