Wednesday, February 23, 2011

Κατσιπροπουλο ή αρβανίτικο γεμιστό

Καθότι έρχεται τσικνοπέμπτη, ετοιμάσαμε και σας προτείνουμε μια gourmet κρεατοφαγική πρόταση για να το τσικνίσετε δεόντως.

Αρχική έμπνευση της συνταγής μας, αποτέλεσε το αμερικάνικο "Turducken", μια πολύπλοκη συνταγή, με σεβασμό στον κρεατοφάγο και τον λάτρη των πουλερικών.

Σύμφωνα με τη συνταγή αυτή, αφού αφαιρέσουμε τα κόκαλα από ένα κοτόπουλο, μια πάπια και μια γαλοπούλα, βάζουμε το κοτόπουλο μέσα στη πάπια, και τη πάπια μέσα στη γαλοπούλα.. τα όποια κενά προκύψουν τα γεμίζουμε με λουκάνικα..

αυτό μετά από 4-5 ώρες στο φούρνο μοιάζει κάπως έτσι


Ενδιαφέρον, αν μη τι άλλο....

Η συνταγή που προτείνουμε σήμερα, είναι ουσιαστικά η ελληνική παραλλαγή του turducken, και ξεκινάει με την ίδια βάση, δηλαδή με ένα turducken.
Παρόλα αυτά χρειαζόμαστε και ένα κατσίκι, ένα πρόβατο και ένα γουρούνι.

Προετοιμασία

Με τη βοήθεια ενός μεγάλου μπαλτά, ανοίγουμε τα σφαχτά μας, αφαιρούμε το σκελετό και τα εντόσθια. Κόβουμε και πετάμε το κεφάλι από το αρνί και το κατσίκι (ή τα κρατάμε για να τα μαγειρέψουμε ξεχωριστά στο μέλλον) Επίσης, κρατάμε τα εντόσθια στην άκρη.

Τοποθετούμε 2 turducken, μέσα στο κατσίκι.
Στην συνέχεια το κατσίκι μέσα στο πρόβατο
και για τέλος, το πρόβατο μέσα στο γουρούνι.

Τα εντόσθια τα ξεπλένουμε προσεκτικά, και τα τοποθετούμε σε όποια κενά έχουν προκύψει, παρέα με γλυκάδια, όπως ακριβώς δηλαδή γίνεται και στο κοκορέτσι, χωρίς όμως να χρειαστεί να πλέξουμε κανονικό κοκορέτσι..
Απλά χρησιμοποιούμε γλυκάδια και εντόσθια, για να καλύψουμε τα κενά.

Δεν ράβουμε ακόμα τα σφαχτά.

Τώρα, νομίζω ότι ακόμα και ένας ανίδεος από υψηλή μαγειρική, θα καταλαβαίνει ότι η συγκεκριμένη συνταγή θα είναι δύσκολο να ψηθεί σωστά, ενώ είναι πιθανό, ακόμα και μετά από ώρες ψησίματος, το κρέας να είναι σκληρό και ωμό.

Για αυτό το λόγο θα μαρινάρουμε το κρέας μας.


Προετοιμασία μαρινάδας

Σε μια μεγάλη μπανιέρα αδειάζουμε, 5 μπουκάλια ουίσκι, 30 λίτρα λάδι, 5 κιλά ζάχαρη, 5 κιλά αλάτι, και 2 κιλά φυσικό χυμό λεμόνι.. Επίσης βάζουμε 1 γραμμάριο σπόρων κολιανδρου (όχι παραπάνω γιατί θα πικρίσει) και 24 μπουκαλάκια Worcestershire sauce. Αν θέλουμε, προσθέτουμε στη μαρινάδα και μια ντομάτα. Ολόκληρη.

Τοποθετούμε στη μπανιέρα το κατσιπρόπουλο και το αφήνουμε εκεί για 24 ώρες να ποτίσει.

Ψήσιμο

Βγάζουμε το κατσιπρόπουλο από τη μπανιέρα, περνάμε τη σούβλα με δύναμη από μέσα και ράβουμε προσεκτικά. (Εάν κάποια γιαγιά μπορεί να το κάνει με μικρό βελονάκι, θα είναι ακόμα καλύτερα)

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή.

Οι παλιοί λένε πως αν ταυτόχρονα με το σούβλισμα, ακούγονται και τσάμικα, το ψήσιμο γίνεται καλύτερα, γιατί η μουσική σε βοηθάει να κρατάς το ρυθμό.

Όπως και να χει, φροντίστε να μην είναι πολύ δυνατή η φωτιά και η σούβλα να είναι στο 1 μέτρο απόσταση, γιατί θα ψηθεί μόνο το εξωτερικό και το εσωτερικό θα μείνει ωμό. Δεν το θέλουμε αυτό

Μετά από 5 ώρες σουβλίσματος, το κατσιπρόπουλο σας είναι έτοιμο.

Τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο τραπέζι και κόψτε το προσεκτικά σε μεγάλες φέτες.
Σερβίρετε το με πράσινη σαλάτα και λευκό κρασί.

Καλή σας όρεξη.

2 κουτουράδες:

Πουλ Πουλ said...

επειδή το έχω φτιάξει,πράγματι μην το παρακάνετε στο κόλιανδρο...χαλαει όλη τη γεύση....Να προτείνω και μια μανιάτικη παραλλαγή όπου περνάς ένα λουκανικο χωριάτικο σε όλες τις στρώσεις του κατσιπρόπουλου για να βράσει με όλα τα ζουμιά.Για σαλάτα συνίσταται σύκλινο.
Υ.Γ.Μούτζα δεν πετάμε τα κεφάλια.Τα κάνουμε σουπίτσα για το βράδυ!

Erisadesu said...

πω πω με καύλωσες τρελά τώρα... και παραδοσιακή συνταγή της Αραπιάς η οποία συνδυάζει και Ελληνικα στοιχεία αλλά και Ινδικα... τι πιο τέλειο για αυτή την ημέρα.

επίσης ήθελα να προσθέσω ότι για μια πιο gourmet πινελιά στα δύο Turducken (ότι και είναι αυτό ) μπορούμε να βάλουμε μέσα τους ένα βραστό αυγό όπως κάνουν οι Ινδοί.

πω πω πάω να την παίξω με το foodporn σου