Thursday, April 19, 2007

Mayhem Pt. II

Euronymous (Øystein Aarseth, 1968-1993)

Συνεχίζοντας με το δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας στους Mayhem, θα ασχοληθούμε με τον Euronymous. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που υπήρξε σημαιοφόρος της Black Metal σκηνής μέχρι και τις αρχές τις δεκαετίας του 90 και ήταν πρόθυμος να κάνει κυριολεκτικά τα πάντα προκειμένου να διατηρήσει αυτόν τον ρόλο.

Ο Euronymous, ήταν ο κιθαρίστας και φυσικός ηγέτης της μπάντας. Ο άνθρωπος που την δημιούργησε καθώς και ένας εκ των πρωτεργατών ολόκληρης της Νορβηγικής Black Metal σκηνής. Η προσωπικότητα του ήταν και εξακολουθεί να είναι 100% αμφιλεγόμενη. Ένας έντονος χαρακτήρας με πολλές συμπάθειες και αντιπάθειες ακόμα και μέσα στο ίδιο του συγκρότημα (κυρίως εκεί) για τον οποίο κανείς δεν ήταν σίγουρος αν πίστευε όλα όσα έκανε και έλεγε, ή αν απλά ήταν για αυτόν ο τρόπος για να διαφημίζει το συγκρότημα του αλλά και την εταιρία διανομής δίσκων που είχε δημιουργήσει.

Ο Euronymous δήλωνε πάντα και παντού ότι πίστευε στον σατανισμό και έκανε ότι μπορούσε για να το επιδεικνύει. Είχε δηλώσει ότι οτιδήποτε προσβάλει τον Χριστιανισμό είναι επιθυμητό, ενώ ισχυρίζονταν ότι πράξεις όπως η νεκροφιλία, η νεκροφαγία, ο σοδομισμός, η ομοφυλοφιλία, δεν του ήταν άγνωστες, σοκάροντας συνεχώς την κοινή γνώμη. Παρόλα αυτά οι φήμες συγκλίνουν προς επιβεβαίωση μονάχα του μέρους εκείνου που αφορά τις ομοφυλοφιλικές του πράξεις.

Η ίσως σπουδαιότερη στιγμή της ζωής του Euronymous ήταν όταν και σκόνταψε στο νεκρό κορμί του Dead. Πρώτη του αντίδραση ήταν να φωτογραφίσει το συμβάν, ενώ μάλιστα βελτίωσε το ντεκόρ, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε αργότερα, τοποθετώντας το όπλο και το μαχαίρι σε εμφανή σημεία, προκειμένου να είναι οι φωτογραφίες περισσότερο σοκαριστικές. Μια από αυτές τις φωτογραφίες μάλιστα κόσμησε το εξώφυλλο ενός από τους επόμενους δίσκους των Mayhem (Dawn of the Black Hearts). Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος ισχυρίστηκαν ότι ο Euronymous κατασκεύασε φυλαχτά από κομμάτια του κρανίου του Dead τα οποία και έστειλε ως δώρο σε μέλη άλλων συγκροτημάτων κρατώντας και ένα για τον εαυτό του, το οποίο και κλάπηκε αργότερα, ενώ η φήμη ότι έφαγε κομμάτια από το μυαλό του Dead, καταρρίφθηκε, καθώς ο ίδιος σε ερώτηση δημοσιογράφων επί του θέματος απάντησε ότι ναι μεν το σκέφτηκε, αλλά δεν το έπραξε ποτέ.. Όταν τέλος ζητήθηκε η γνώμη του σχετικά με την αυτοκτονία του Dead, απάντησε ότι ήταν αποτέλεσμα της απογοήτευσης του Σουηδού, σχετικά με την κακή πορεία που είχε αρχίσει και έπαιρνε η παγκόσμια Black Metal σκηνή.. Ότι να ναι δηλαδή…

Εν τέλει, αν το πάρει κανείς συνολικά, κάθε πράξη του Euronymous είχε μια ξεκάθαρη black-metal-hero υπογραφή, σε τέτοιο βαθμό υπερβολής μάλιστα, που εμένα προσωπικά δεν με έπεισε ποτέ.

Αυτός πάντως που όχι μόνο δεν πείθονταν από τη στάση του Euronymous, αλλά τον αντιπαθούσε σε τέτοιο βαθμό που στις 10 Αυγούστου του 1993 τον σκότωσε με 23 μαχαιριές, 2 στο κεφάλι, 5 στο λαιμό και 16 στην πλάτη, ήταν ένα άλλο μέλος του συγκροτήματος, ο Varg Vikernes, ο για τους φίλους γνωστός και ως Count Grishnackh ή Burzum, η απόλυτη περσόνα με την οποία και θα κλείσω αύριο την τριλογία/αφιέρωμα στους Mayhem.

3 κουτουράδες:

Anonymous said...

Πείτε κάτι ρε παιδιά...
Όλοι άφωνοι, σαν εμένα;;;

mujahedin said...

Γλυκό παιδί ήταν.. Τον έφαγε το μαύρο σκοτάδι και αυτόν

Stefanos said...

Ναι τσάμπα πήγε το καημένο.. Εκλεκτό παλλικάρι. Κύριος..