Tuesday, November 6, 2007

Στα χνάρια του Μπακούνιν...


Η εικόνα του Γιωργάκη, του πολιτικού με το βαρύ όνομα που πασχίζει να μιμηθεί τη φωνή του πατέρα του, πέρασε σαν ρουκέτα μπροστά από τα μάτια μου... Συγκινήθηκα... Έκλαψα... Σκέφτηκα καλύτερα...

Όταν ο Γιωργάκης, που έχει κάρτα διαρκείας στο Ντα Κάπο, που κυκλοφορεί στα Β.Π. με το μπλεϊζεράκι στον ώμο, που κάθε πρωί πηγαίνει για τζόκινγκ παρέα με την ασφάλεια του, μας μιλάει για σοσιαλισμό και αυτοπαρουσιάζεται ως μεσσίας και σημαιοφόρος της κεντροαριστεράς, τότε διαπιστώνω ότι οι ταμπέλες στις μέρες μας έχουν καθαρά τυπικό χαρακτήρα. Είναι κάτι σαν το όνομα μας. Χρησιμοποιούνται για να μην μας λένε: "Έι, εσύ. Ψιτ. Φίλε!". Προσδιορίζουν μια ταυτότητα και τίποτα παραπάνω. Είναι κάτι σαν λεζάντα σε καρικατούρες. Ο Γιωργάκης στην δική του καρικατούρα θέλει να μπει ως λεζάντα: "Ένας μεγάλος σοσιαλιστής". Και πείτε μου τώρα εσείς, πάει η καρδιά σας να του το αρνηθείτε; Όχι πείτε μου! Σοσιαλιστής θέλει ο Γιωργάκης; Σοσιαλιστή θα τον λέμε. Θέλει και παγωτό το παιδί; Άντε, να του πάρουμε και παγωτό γιατί τα αγοράκια δε κάνει να ζηλεύουν. Τι; Θέλει να γίνει και πρωθυπουργός μια μέρα; Πριτς! Αυτό το χατίρι δεν θα του το κάνουμε. Λυπάμαι.

Πάμε παρακάτω..

Ένας φίλος μου ισχυρίζεται πως είναι σοσιαλιστής. Σαν τον Γιωργάκη, καλή ώρα. Αυτός λοιπόν ο σοσιαλιστής είναι και μεγάλος λάτρης της Ρεάλ Μαδρίτης. Ίσως μάλιστα να υποστηρίζει περισσότερο την Ρεαλ από ότι τον Παναθηναϊκό. Αναρωτήθηκα λοιπόν κάποια στιγμή, πως γίνεται να υποστηρίζει ένας σοσιαλιστής την πιο δεξιά ομάδα του πλανήτη, αυτήν που ακόμα και κάποιοι Μαδριλένοι, οι μη-δεξιοί, αντιπαθούν (Οι αριστεροί είναι με την Ατλέτικο).

Για τους μη γνωρίζοντες, η Ρεάλ υπήρξε στο παρελθόν η εκλεκτή ομάδα του Φράνκο, της χούντας και του καθεστώτος, ενώ σήμερα είναι μια ομάδα με ξεκάθαρη δεξιά ιδεολογία. την υποστηρίζουν και την ακολουθούν όλοι οι εθνικιστές και οι δεξιοί της Ισπανίας. Και καλά κάνουν (αλίμονο αν ήταν με την Μπάρτσα).
το να υποστηρίζει όμως κανείς την Ρεαλ και ταυτόχρονα να δηλώνει και σοσιαλιστής είναι εντελώς παράλογο.. Κάτι τέτοιο δηλώνει είτε ανοησία, είτε άγνοια. Κάποιος βέβαια θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι άλλο πράγμα το ποδόσφαιρο και άλλο η πολιτική. Σωστό εν μέρει, δεν ισχύει όμως για την περίπτωση της Ρεαλ. Ρωτήστε έναν Ισπανό και θα σας πει. Ρωτήστε έναν Κύπριο για την Ομόνοια και τον ΑΠΟΕΛ. Έναν Γερμανό για την St.Pauli. Υπάρχουν ομάδες που η ιδεολογία τους ξεπερνά το γκαζόν. Ξεπερνά ακόμα και τα κοινωνικά στεγανά. Υπάρχουν ομάδες που ταυτίζονται με πολιτικούς χώρους από την γέννηση τους μέχρι και σήμερα και η Ρεαλ είναι μια από αυτές.

Από την πλευρά του φίλου μου όμως υπάρχει και ένας αντίλογος σε όλα αυτά. Υποστηρίζει, λέει, την Ρεάλ γιατί από μικρός θαύμαζε τον Μπουντραγκένιο*. Έχει και έναν καλό λόγο λοιπόν. Πραγματικά. Να υποθέσω ομοίως ότι και ο Γιωργάκης είναι σοσιαλιστής γιατί από μικρός θαύμαζε τον πατέρα του.. ε;

*Εμίλιο Μπουντραγκένιο= Μεγάλο αστέρι της Ρεαλ Μαδρίτης την δεκαετία του 80. Γνωστός και ως "ο γύπας"

15 κουτουράδες:

lee said...

Η τελευταια παραγραφος ειναι all the money. Εκτος κι αν ηταν ευχη και καταρα της μαμας του...

mujahedin said...

Μπορεί και να μην ήταν ούτε ευχή ούτε κατάρα. Μπορεί να ήταν (και να εξακολουθεί να είναι) επιθυμία της.
Ο Γιωργάκης είναι το φυτουκλάκι της γειτονιάς που τις τρώει από το χοντρό γειτονόπουλο. Κάποια μέρα η μαμά του Γιωργάκη τον απειλεί: Αν δεν αρχίσεις να χτυπάς και εσύ το χοντρό παιδί, δεν θα σου αγοράσω και άλλα τεύχη του "μικρού ήρωα". No more Γιώργος Θαλάσσης for you, αν δεν γίνεις άντρας και δεν τα βάλεις με τον "Σπίθα".
Τι να κάνει ο μικρός Γιωργάκης, αναγκάστηκε να μαζέψει όλη την παρέα του (φυτουκλάκια, γλυφτράκια κλπ) και όλοι μαζί να επιτεθούν στο παιδοβούβαλο που το έπαιζε μάγκας.
Η μάχη για την ώρα μαίνεται, αν και νομίζω ότι, κυριακή κοντή γιορτή, και το παιδοβούβαλο θα κλειστεί μόνος στο σπίτι του και θα βλέπει μικυ-μάους για πολύ καιρό για να ξεχάσει.. Ίσως να φάει και ένα κοτέτσι κότες... Ποιος ξέρει!

tink said...

Νομίζω πως μόνο εγώ το έπιασα το βαθύτερο νόημα του ποστ σου αγαπητέ Γιωτόπουλε. Ήθελες να στείλεις μαζική αρνητική ενέργεια στην Ρεάλ πριν τον χθεσινό αγώνα.
Τα κατάφερες τελικώς, ο Ρομπίνιος τις έκανε τις μαλακίες του.

κάνε κάτι ανάλογο και για τον Λεμονή ;p

Anonymous said...

Το Κύριο Λεμονή είναι το καλύτερο προπονητή στο Ελλάντα και εξαιρετικό άνθρωπο. Μην το γλωσσοτρώτε

mujahedin said...

Θα συμφωνήσω με τον Γιόζεφ, τον μεγάλο παλαίμαχο γκολκίπερ. Ο Τάκης είναι μέγας κόουτς. Τέλος!

Ο Ρομπίνιος πάντως δεν ευθύνεται και τόσο για τις λαλακίες του. Αν δεν υπήρχε αυτός ο ύψους 1.60 κολοσσός, ο Τάσσος Πάντος, ίσως και κάτι να είχε κάνει ο βραζιλιανος ζογκλέρ. Ατύχησε. Χτύπησε βράχο!

Anonymous said...

η τινκερμπελ αποτελεί ασύμμετρη απειλή για την οικογένεια μας. σνιφ. να εκτελεστεί πάραυτα. σνιφ. ο λεμονής θα παραμείνει γιατί είναι ο καλύτερος. σνιφ. πατέρα πιάσε άλλη μια γραμμή. σνιφ.

Sousou Delatroba said...

Αγαπητέ κύριε Ίμπο,

Μου κάματε τρελό σουρπρίζ με δύο πόστια καπάκι. Γουέλκομ μπάκ.

Θα συμφωνήσω με την εραστρία μου. Είμαι βεβαία πως στέλνατε κύματα αρνητικής ενέργειας στη Ρεάλ.

Κάτι που βέβαια με κάμει να σκέπτομαι αν τελικώς σπέρνει γκαντεμία και ο Γιωργάκης.

Εγώ για άλλον ήξερα να λένε αυτές τις κακοήθειες Μαρίκα,
Σουσού

Πουλ Πουλ said...

Με τα του Γιωργάκη θα συμφωνήσω απόλυτα.Τίνα πει κανείς για το παιδί?Τα καπρίτσιο της μαμάς του θέλει να κάνει.
Θα διαφωνήσω όσον αφορά τις ομάδες.Στο παρελθόν οι ομάδες είχαν πράγματι πολιτικό background.Σήμερα για μένα είναι μόνο εταιρείες και τίποτα άλλο,που χρησιμοποιούν αυτό το background για λόγους marketing.
Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως οι Γιουβέντους,Ρεαλ,Λάτσιο δεν είναι μισητές λόγο φασιστικού παρελοντος καταγωγής.

Pastaflora said...

Μπουρλοτιέρη μου στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Ο ένας λέει σοσιαλιστής, ο άλλος Εθνικός Σταρ. Κι ο αείμνηστος έλεγε ότι γίναμε ένα απέραντο φρενοκομείο!

mujahedin said...

@Πετράκης: Αγαπητέ Πετράκη. Μέχρι να αποδειχθεί ότι ο Μουρίνιο (ή κάποιος ισάξιος του) προτίθεται να εργαστεί στην ψωροκώσταινα, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα. Μάλλον άλλοι ανησυχούν για την ώρα...

@Μανδάμ Δελατρόμπα: Και εγώ μου έκανα σουρπρίζ με τα 2 πόστια..
Όσο για τον Γιωργάκη, δεν νομίζω ότι είναι ακριβώς θέμα τύχης αυτό που συμβαίνει σε αυτόν και την παράταξη του. Αν ήταν άτυχος άλλωστε δεν θα τον έλεγαν Παπανδρέου αλλά Κουτσομπούρδα και θα δούλευε ταμίας σε τράπεζα εδώ και 30 χρόνια με 800 Ευρώ μισθό.. Ψέματα λέω;

@Πουλ-Πουλ: Καλά τα λέτε αγαπητέ! Όταν όμως μιλάμε για ποδόσφαιρο+μάρκετινγκ, ας μην ξεχνάμε την Μπάρτσα, την ομάδα που δεν έχει βάλει ποτέ διαφήμιση στη φανέλα της, παρά μόνο αυτήν της unicef, διαφήμιση για την οποία φυσικά δεν εισπράττει τίποτα η ομάδα, αντιθέτως, θα πληρώνει για μια 5ετία!!! Είπατε κάτι;

@Pastaflora: Ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα. Ο "αείμνηστος" για παράδειγμα, μίλησε για φρενοκομείο, αφού είχε πρώτα είχε κυβερνήσει το ίδιο φρενοκομείο επί σειρά ετών, ενώ ουσιαστικά χρεώνεται και την δημιουργία του τέρατος της Αθήνας.. Βέβαια ο ίδιος αείμνηστος κάποτε, στην δολοφονία του Λαμπράκη, έκανε κο-κο-κο και απορούσε "ποιος κυβερνά τον τόπο τούτο".. Έλα μου ντε! Εγώ μάλλον! Ίσως και εσύ Πασταφλόρα μου. Πάντως όχι οι 300. Αυτοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι!

Anonymous said...

Yπαρχει κι ο αντιλογος:
Απ το να υποστηριζεις τους ψευτοαριστερους της barcelona και να τρως το παραμυθι της μη αναγραφης χορηγου στη φανελα (ενω ολοι ξερουν οτι κουμαντο στην ομαδα κανουν οι τραπεζες της καταλονιας), χιλιες φορες τους βασιλικους της ρεαλ.
(Εγω παντως ειμαι ατλετικο).

Παντως υπαρχουν και καποιες βραδιες που δεν υπαρχει αλλη επιλογη απ το να συντασσεσαι με τον εχθρο του εχθρου (οπως προχτες.)

mujahedin said...

Δον Venieri, στην πραγματικότητα υπάρχει μια και μόνο μια "ξεχωριστή" ομάδα και αυτή είναι η St.Pauli...

Anonymous said...

Θα εχεις δει και την εξεδρα της livorno φανταζομαι...

http://www.histmag.org/archiwalia/mag51/images/livorno.jpg

http://amaranto.livorno.free.fr/images/fondecran/amaranto_livorno.jpg

http://img359.imageshack.us/img359/2742/redeibomber6kj.jpg

απιστευτοι τυποι?

YO!Reeka's said...

εγώ πάλι που είμαι άμπαλος είμαι τυχερός δηλαδής. μην υποστηρίζω καμιά ομάδα και βρεθεί να έχει παρελθόν ;)

mujahedin said...

Δον Βενιέρι, εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα όσα σχετικά με την Λιβόρνο αναφέρετε. Θα το ψάξω το ζήτημα!

Αγαπητέ YO!Reeka, θα πρέπει να ασχοληθείτε με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερο. Its never too late for a new bad habit..